Види хом’яків

Звичайний хом’як

Дуже гарний звірок. Його шерстка пофарбована в яскраві кольори:спинка і боки руді, черевце чорне, лапки і ніс білі, на грудях і боках голови по 3 білих плями. Зрідка зустрічаються екземпляри з чорно-білої і майже чорним забарвленням. Довжина тіла тварини становить 25-30 см.

Звичайні хом’яки живуть в степових і лісостепових зонах півдня Європи, Західного Сибіру, ??в Північному Казахстані і на схід від цих областей, аж до Єнісею, іноді проникають на північ від. Тварини охоче селяться на околицях полів і городів.

Хом’яки виривають добротні нори, глибина яких іноді досягає 2,5 м. У них вони влаштовують численні отнорки-комори, з’єднані тунелями, а також гніздові камери. В кінці літа тварини починають робити запаси на зиму, заповнюючи свої комори зерном, картоплею, морквою, кукурудзою та іншими продуктами.

Звичайного хом’яка цілком можна утримувати в домашніх умовах, проте він ніколи не стане ручним

Сезон розмноження у звичайних хом’яків починається з квітня і триває до серпня. Плодючість висока; самки в середній смузі Росії приносять по 2 (квітень і липень), а на півдні ареалу-по 3 посліду на рік. У посліді 4 12 дитинчат, найбільше число-до 20. Вагітність триває 18-21 день. Дитинчата досягають дорослих розмірів до 8 тижнів. Молоді самки першого посліду здатні до розмноження вже на 43-й день життя.

Маса запасеного корми звичайно досягає 10-20 кг, хоча бували випадки, коли в коморах хом’яків знаходили до 90 кг зерна. Ці запаси необхідні тваринам для харчування взимку, коли вони періодично прокидаються, а наситившись, знову впадають в сплячку. Крім того, ця їжа стане в нагоді тваринкам і навесні, в період відсутності достатньої кількості їжі.

Влітку хом’яки харчуються зеленню трав, корінням, насінням рослин, ловлять і поїдають комах, а іноді і дрібних тварин, наприклад мишей.

Активність гризуни проявляють вночі. Якщо ворог (лисиця, собака або людина) несподівано перепинить хом’яка шлях в його нору, він може кинутися на ворога і боляче його вкусити.

З квітня по жовтень у самок буває 2 або 3 виводка, які налічують від 10 до 20 дитинчат. У період масового розмноження хом’яки завдають відчутної шкоди полях, тому їх доводиться винищувати. Шкурки тварин застосовуються в якості дешевої хутра.

Сірий хом’ячок

Мешкає на території європейської частини Росії на північ до Московської області та гирла Ками і Оки, а також на Кавказі і півдні Західного Сибіру до передгір’їв Алтаю на сході. Віддає перевагу злакові та злакополинние степу, напівзакріплені піски, ділянки сухих гірських степів, сільськогосподарські угіддя. Іноді звірка можна зустріти в міських будівлях.

Сірий хом’ячок-невибаглива тварина, яке добре приживається в домашніх умовах

Сірий хом’ячок-невеликий, короткохвостий звірок. Довжина його тіла становить 9,5-13 см, а хвоста-2-3,5 см. Вуха у хом’ячка порівняно невеликі, округлої форми; мордочка загострена; ступні слабо опушені, на них добре помітні пальцеві горбки; хвіст покритий короткими волосками. Забарвлення тіла сірого хом’ячка може бути димчасто-сірою, темно-сірої або буро-сірого, рідше-рудувато-піщаної. У деяких особин по голові і хвоста проходить темна смуга, пофарбована в тон основного кольору. На черевці шерстка світло-сіра або біла, на лапках біла.

Їжею звірку служать в основному незрілі насіння і суцвіття дикорослих і культурних рослин. Крім того, хом’ячок харчується наземними молюсками, жуками, мурахами, кониками, личинками комах.

Сірих хом’ячків містять в домашніх умовах. Правила догляду за ними такі ж, як за сирійськими хом’яками.

У раціон сірого хом’ячка обов’язково слід включати личинки комах, в іншому випадку звір буде постійно хворіти

На зиму звірята запасають багато корму, проте в зимову сплячку впадають тільки ті тварини, які мешкають на півночі ареалу і в високогірних районах. Розмножуються хом’яки з квітня по жовтень. За цей період самка встигає вигодувати 2 3 виводка. У посліді буває від 3 до 10 дитинчат, але найчастіше їх народжується 7.

Хом’ячок Еверсманна

Регіон проживання хом’ячка Еверсманна досить великий. Звірятко поширений на території від Середньої і Нижньої Волги до верховий річки Олени на сході і на півдні до Аральського моря. Він вважає за краще селитися в злакополинних степах, на солонцях, цілині і околицях розораних земель. Хом’ячок ніколи не влаштовує свої норки в перезволожених місцях.

За розміром хом’ячок Еверсманна трохи крупніше звичайної будинкової миші. У нього дуже маленький хвостик і короткі лапки. Мордочка у звірка злегка загострена; вушка невеликі, з округлими кінчиками; підошви лапок слабо опушені, з добре помітними пальцьовими горбками; злегка ущільнений, покритий густими короткими і м’якими волосками хвіст розширюється біля основи.

Хомяков Еверсманна успішно містять і розводять в домашніх умовах

Для хом’ячка Еверсманна характерна різноманітність забарвлень. Колір шерстки на спині варіюється від чорно-білого до попелясто-піщаного і палево-рудого. Чисто біле забарвлення черевця різко контрастує з темною шерстю на боках. На шиї і між передніми лапками на грудях розташовується чітко позначене пляма бурого або охристого кольору. Лапки і низ хвоста білі. Коротка шерстка хом’ячка дивно м’яка і бархатиста.

Харчується звірок головним чином насінням і пагонами злакових трав, полину, солянок, цибулинами тюльпанів. Зрідка він поїдає комах і їх личинок.

Нори у хом’ячка Еверсманна порівняно прості. Складаються вони з головного входу, який може бути виділений курсивом чи вертикальним, і гніздовий камери. Деякі хом’яки проривають розгалужені отнорки.

Період розмноження у звірків починається в квітні і закінчується у вересні. За цей час самка вирощує 2-3 посліду. У кожному виводку налічується 4-5 дитинчат. У сплячку хом’яки Еверсманна впадають в жовтні. Нерідко вона буває переривчастої.

Джунгарський хом’ячок

Відноситься до роду мохноногих хом’ячків . Цей вид вивчений краще за інших. У природних умовах звірок поширений в степах і напівпустелях Західного Сибіру, ??Середньої і Центральної Азії, а також на півночі Казахстану.

Джунгарськие хом’ячки вважають за краще селитися в ксерофітних злакопустинних, полинових і лапчаткових степах без заростей чагарників. Цих тваринок також можна зустріти в щебеністих степах і напівзакріплених пісках, зрідка-на оброблених землях.

Джунгарський хом’ячок-ідеальний вихованець для домашнього зоокуточка

Дорослі джунгарські хом’ячки досягають в довжину 10 см. Мордочка у звірка загострена, вушка невеликі. Підошви лапок покриті густим волоссям, що приховують пальцеві горбки. Шерстка на спинці буро або вохристо-сіра. У деяких звірків на боках вона темніша. Черевце світле. Кордон між забарвленням спинки і черевця виражена чітко. По хребту у джунгарского хом’ячка проходить вузька смуга чорного кольору. Лапки у нього білі, вушка зсередини також білі, а зовні чорні.

Влітку забарвлення звірків робиться сіруватою. Взимку, особливо при утриманні в прохолодних приміщеннях, вони стають практично білими, а хребет набуває сріблясто-сірого забарвлення.

Джунгарськие хом’ячки-симпатичні, добродушні звірята, які добре живуть у неволі. Активність джунгарські хом’ячки виявляють в сутінках і вночі. Нори звірята влаштовують з декількома входами, отнорками і гніздовий камерою. Харчуються тварини в основному насінням і зеленими частинами трав’янистих рослин. Поїдають також і комах. На зиму хом’ячки запасають насіння. В сплячку не впадають. До листопада-грудня шерстка звірків стає білою, завдяки чому вони можуть час від часу вибиратися з норок на поверхню. Період розмноження триває з березня по вересень. За цей час самка встигає вигодувати 3-4 виводка, в кожному з яких буває по 6-8 (іноді до 12) дитинчат. Статевої зрілості хом’яки досягають дуже рано. Досягнувши віку 4 міс, молоді звірки з першого виводка вже можуть розмножуватися.

Хом’як Роборовского

Третій вид роду мохноногих хом’ячків-мешкає в слабозакрепленних піщаних пустелях, порослих караганой. Це дуже дрібний звірок з коротким хвостиком, який практично непомітний під пухнастою шерсткою. Мордочка у хом’ячка кирпата, вушка порівняно великі, округлої форми, підошви лапок густо опушені. Забарвлення спинки рожево-палева, черевця і лапок чисто біла. Над очима є невеликі білі плями. Чорні вушка мають білу облямівку. Смуги на спинці немає. Хом’ячок Роборовского-один з найсимпатичніших представників хом’яків

Їжею для хом’ячка Роборовского служать в основному насіння буряка, карагани, солянок, злакових, осок, цибулини тюльпанів. Комах звірок ловить і поїдає лише зрідка.

Кілька років тому хом’ячок Роборовского набув популярності в якості кімнатної тварини. Це ідеальний домашній вихованець, оскільки він невибагливий і не вимагає складного догляду. На дно металевої клітки для звірка насипають шар піску товщиною 2-3 см, кладуть кілька каменів, мох, сіно, тонкі гілочки і поміщають ящик, де хом’ячок зміг би спати.

Активні хом’яки в сутінках і вночі. Нори в піску влаштовують неглибокі. Складаються вони з 1-2 ходів і гніздовий камери. Період розмноження триває з травня по вересень. За цей час самка приносить 3 4 посліду, в кожному з яких налічується від 3 до 9 дитинчат.

Золотистий або сирійський, хом’ячок

Один з кращих мешканців домашнього живого куточка. Він невибагливий, витривалий і плідний. До того ж це дуже кумедний звірок, який доставить господареві масу задоволення своїми звичками. Оскільки на відміну від інших видів хом’ячків саме сирійський хом’як отримав найбільшу популярність в якості домашнього вихованця, надалі йтиметься головним чином про нього.

Золотистий хом’ячок-невеликий звір. За розміром він в 2 рази менше щура. Цей гризун дуже схожий на звичайного хом’яка. Але на відміну від свого великого і злобного родича, що приносить чимало шкоди людям, сирійський хом’як-абсолютно невинне створення. Крім того, що він став одним з найбажаніших мешканців живих куточків, цей звір незамінний як лабораторне тварина при найрізноманітніших наукових дослідженнях.

Довжина тіла золотистого хом’ячка досягає 17-18 см. Він кремезний. Хвостик у звірка дуже короткий. Шерстка на спинці зазвичай рудувато-коричнева, вохристо-бура або золотисто-жовта. Вона густа, м’яка і бархатиста. Черевце світле. В даний час селекціонерами виведено кілька різновидів сирійського хом’ячка. У природі сирійські хом’яки воліють селитися в передгірних степових районах, лугових степах і на посівах. Живуть вони поодинці в норах, глибина яких досягає 2-2,5 м. Як і всі їхні родичі, сирійські хом’яки роблять запаси на зиму. У сплячку вони впадають при температурі близько 4 ° С.

У неволі сирійський хом’як живе мало-2-2,5 року, але при хороших умовах утримання може прожити 3 і навіть 4 роки.

Карликовий хом’ячок Тейлора

Мешкає в Арізоні , Техасі, на півдні Центральної Мексики, в Південній Мексиці і Центральній Америці до Нікарагуа. Тваринки зазвичай живуть на галявинах або трав’янистих галявинах. Під густою травою вони прокладають мережу стежок. Гніздо гризуни влаштовують в невеликих поглибленнях під захистом куща або каменю.

Харчуються карликові хом’яки в основному рослинними кормами-насінням і пагонами трав, але іноді вживають в їжу і комах.

Активність звірята виявляють в темний час доби. Радіус індивідуального ділянки у хом’ячка Тейлора невеликий-близько 30 м. На одному гектарі зазвичай налічується від 15 до 20 особин.

Розмножуються гризуни круглий рік. Вагітність у самки триває 20 днів, після закінчення яких у неї народжуються від 1 до 5 дитинчат (частіше 3). Всього на рік одна самка може вигодувати до 10 виводків. Новонароджені дитинчата досить великі. Кожен з них важить близько 1 м Карликових хом’ячків Тейлора можна утримувати по кілька пар в одній клітці

Цікаво, що самець карликового хом’ячка після народження потомства не покидає гнізда. Він залишається з самкою і навіть допомагає їй виходжувати дитинчат, що абсолютно нехарактерно для гризунів. Через 20 днів молоді звірки залишають гніздо і починають жити самостійно. Статевої зрілості вони досягають вже у віці 10 тижнів.

Карликові хом’ячки добре живуть і розмножуються в неволі. Ці добродушні тварини дуже швидко звикають до людини, стають ручними і дуже рідко кусаються. Їх можна утримувати великими групами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *